Romlab

Kompakt familiehjem på Grünerløkka

Møbleringsplan

En familie på fire nedskalerte boarealet sitt da de flyttet fra første til tredje etasje i gamle Sagene Arbeiderboliger øverst på Grünerløkka. Med et ønske om mer dagslys, prioriterte de mindre areal til fordel for lys og luft. Leiligheten på 78 m2 har endret planløsning flere ganger siden byggeåret og utgangspunktet var preget av få soverom og lite fleksibilitet. Oppgaven vår ble derfor å utvikle en ny planløsning og disponering av leiligheten for best mulig utnyttelse av arealet -og samtidig ivareta oppdragsgivers behov og ønsker for sitt nye hjem.

Fotograf: Stine Østby

Illustrasjon av kjøkken

Løsningen ble en planløsning der kjøkkenet ble flyttet tilbake til opprinnelig plassering mot trapperommet. Dette muliggjorde også å etablere flere rom langs fasaden ut mot gaten. Badet beholdt sin plassering, men vegger ble rettet opp. Med fire nye rom og kun tre vinduer i fasaden, ble løsningen å etablere innvendige vinduer for optimalt lysinnslipp. Badet er eneste rom uten vindu, og her etablerte vi smale langsgående vinduer øverst på veggene for å slippe inn dagslys via barnerommene på hver side. Hovedsoverommet fikk også vindusfelt i vegg og dør for å slippe dagslyset ut i stuen -og inn gjennom leiligheten.

Bestandige materialer, mye treverk og lyse farger var nøkkelord gjennom hele prosessen. Den eksisterende trepanelen på veggene var dessverre ikke i optimal stand, og alle vegger fikk ny trepanel i et smalere format. Leiligheten er gjennomgående listefri som bidrar til fine detaljer, sømløse materialmøter og en spennende forenkling av tradisjonelle løsninger.

"Ambisjonen er å skape et åpent og lyst hjem som samtidig ivaretar behovet for å trekke seg tilbake og være mer privat."

Interiørarkitekten

Illustrasjoner
Illustrasjoner
Illustrasjon av barnerom

I soverommene er det lagt oljet furugulv, mens en varmtonet lysegrå mikrosement ligger flytende i gang, bad og ut i oppholdsrom og kjøkken. Alle vegger uten trepanel er smurt inn med Kabe, en farget sparkel med tekstur som bidrar til et levende og forfinet uttrykk mot mangfoldet av treverk.

Den nye badet er noe mindre enn opprinnelig, men hvor alle løsninger er skreddersydd og gir optimal utnyttelse av plassen. Vaskesøylen er lukket med skapdører og har fått tilsvarende overflatebehandling som øvrige vegger. På denne måten opptrer plasskrevende elementer som en integrert og naturlig del av rommet. Den møbelsnekrede baderomsinnredningen sørger for gode oppbevaringsmuligheter og bidrar til at badet oppleves ryddig og romslig.

"Med fire nye rom og kun tre vinduer i fasaden, ble løsningen å etablere innvendige vinduer for optimalt lysinnslipp."

Interiørarkitekten

Illustrasjon av gang

For maksimal utnyttelse av arealet ble alle kriker og kroker i leiligheten utnyttet til oppbevaring. Gangen defineres av en integrert garderobevegg som foruten et mindre kott, er familiens hovedoppbevaring. Fint omrammet av skapene i kryssfinèr, er skjulte skyvedører inn til badet og to av soverommene også integrert i skapveggen. Ved å skape unngår man behovet for mange løse elementer -og rommene oppleves ryddigere og romsligere.

Ambisjonen var å skape et åpent og lyst hjem som gav familien rom for både utfoldelse og samtidig muligheten til å trekke seg tilbake. Et velfungerende resultat avhenger ikke alltid av hvor mange kvadrat man har til rådighet. Med godt planlagte løsninger som er utviklet i tett samarbeid med oppdragsgiver, kan man oppnå et velfungerende og godt hverdagshjem på mindre areal.

Kompakt familiehjem på Grünerløkka
kaffebrenneriet-i-universitetsgaten
Kaffebrenneriet i Universitetsgaten
kontorer-torggata
Kontorer Torggata
https://romlab.no/